Dve tváre jedného sveta

Na Slovensku môžu chodiť do školy všetky deti.  V Afganistane sú deti, ktoré do školy nechodia. Prečo je to tak? U nás vôbec nezáleží na tom, či je to chlapec alebo dievča. V Afganistane v škole často dievčatá chýbajú. Čo asi robia? O tom bol náš príbeh.
Afganistan sme si priblížili pútavým videom a obrázkami z internetu. Článkami z novín sme si priblížili školstvo a život detí v Afganistane. Život detí v Afganistane odráža osud krajiny. Tisíce detí sú nútené prispievať do rodinného rozpočtu prácou na ulici. Aj keď sa po vojne otvorili brány stoviek škôl, chudobným deťom nie je vždy umožnené, aby chodili do školy pravidelne.
Preopakovali sme si práva dieťaťa a zamerali sme sa hlavne na právo na vzdelanie. Následne deti vytvárali vláčik. Každé dieťa predstavovalo jeden vozeň vláčika, do ktorého písalo dôvody, prečo je pre neho dôležité chodiť do školy. Z týchto vozňov sme si vo vestibule školy vytvorili nástenku.
Cieľom aktivity bolo ujasniť si fakt, že na Slovensku môže každé dieťa chodiť do školy a uvedomiť si, že v niektorých krajinách, ako napr. v Afganistane všetky deti do školy chodiť nemôžu.